okt
04

De woonbonus gefileerd!

geplaatst op oktober 4th 2019 in Algemeen & Branche nieuws met 0 Comments

De Woonbonus valt weg

De Woonbonus gefileerd!

Maar vooral: ‘Hoe u alweer genaaid wordt door de fiscus’

 

Dat ‘goed’ wonen een basisrecht is voor iedereen, zult u me niet tegenspreken. Dat u voor dat wonen vaak een engagement moet aangaan gedurende 20 tot 30 jaar, wist u ook al. Dat dit engagement dan wordt beloond door een vermindering in uw jaarlijkse belastingen is niet meer dan juist… Dat is een ‘bonus’ toch? Maar u hoorde het enkele maanden geleden al gonzen van de geruchten… en nu staat het zelfs in een regeerakkoord geschreven. Zwart op wit, weg ermee!

Concreet heeft de nieuwe maatregel vooral effect op woningen duurder dan €200.000. Maar voor een gemiddelde woning van €250.000 verliest een koppel bijna €37.000 aan de financiering van hun woning.

Voor een alleenstaande zou dit meer dan €17.000 bedragen. Natuurlijk worden u nog enkele kruimels toegeworpen: een magistrale vermindering van 1% op het registratierecht brengt u zowaar €2.500 op wanneer u een ‘bestaande’ woning ouder dan 2 jaar aankoopt. Wanneer u van nieuwbouw droomt, bent u al helemaal ‘gejost’, want hier blijft het BTW-tarief van 21% gelden. Een verschil van 15% drijft een zware wig tussen nieuwbouw en renovatie.

In Brussel zijn ze er duidelijk over! Er komen géén overgangsregelingen, uitzonderingen voor mensen met meer of minder tanden in de mond, armen van geest of kroostrijke gezinnen. Zelfs geen uitdoofbeleid… Neen! 1januari is D-day. En omdat we nu eenmaal géén regering hebben naar Engels model, zullen we het maar geloven zeker?

Dus wat nu gedaan?

Verhuizen naar een ander land is absoluut een optie. U hoeft zelfs niet kieskeurig te zijn. Om het even welk Europees land heeft een gunstiger fiscaal regime van ‘wonen’. Maar u moet het niet eens zover gaan zoeken. Twaalf stappen over de taalgrens en u blijft (voorlopig) genieten van de Waalse variant van de woonbonus, de ‘Chèque Habitat’ genoemd.

Vreest u voor de ‘inburgeringscursus’ van onze Zuiderburen of ziet u dergelijke cohabitation toch niet zitten? Dan kan ik u mijn ‘caféversie’ wel even uit de doeken doen… Die bestaat in de aankoop van een bouwvallige set van 4 muren, opgeknapt door een verzameling van grijswerkende Bulgaren en Roemenen. De ‘gereglementeerde’ werken laat u uiteraard factureren aan 6%.

Maar ík ben ‘professioneel’ en mag-kan u niet aanzetten tot dergelijke verwerpelijke ondernemingen. En ik ga het ook niet doen! U loopt immers een groot risico! Borjeçk en kompanen verstaan u tenslotte veel slechter wanneer u komt aankloppen over die gebarsten vloer, lekkende douche of wegzinkende tuinmuur. Neen! Uw vermeend voordeel zinkt al even snel weg wanneer u bouwproblemen ondervindt. Dus beter je werken laten uitvoeren door Jan Janssen en Peeters & Zn., aannemers alle werken.

Ze zijn verzekerd en traceerbaar wanneer u gebreken begint te ontdekken.

Maar dat het ‘renoveren’ van een bestaande woning u méér voordeel zal opleveren, lijkt waarschijnlijker. U kunt zich steeds nog blijven bedienen van verschillende subsidies ter verbetering van het wooncomfort en betaalt doorgaans slechts 6% BTW over de uitgevoerde werken. Een renovatie kunt u ook stapsgewijs doorlopen, waardoor u niet meteen alles moet financieren. U heeft hierdoor meer tijd om katten uit de boom te kijken…

Echter, bezint eer ge begint!

Vooral jonge kopers zullen binnenkort de choque van de afgeschafte woonbonus ervaren.

Dit jonge publiek, onervaren en boordevol optimisme, loopt makkelijk in één van de vele valkuilen bij de aankoop van een bestaande (te renoveren) woning. Ik kom ze vaak tegen… Wanneer ik assisteer bij een bezichtiging of als advies wordt gevraagd over het ‘potentieel’ van een woning. Of wanneer ze concrete verbouwingswensen met me willen af toetsen naar haalbaarheid. Dan merk je vaak dat de aankoop vooral door dat ‘buikgevoel’ en een ontembaar idealisme tot stand kwam. Vaak moet ik dan ‘slecht nieuws brenger’ spelen. Dat is niet fijn! Daarom geef ik graag de gouden raad om een expert mee te betrekken bij de zoektocht naar een bestaande woning. We zullen eerst jouw wensen en verwachtingen in kaart brengen en deze later toetsen aan een potentiële koopwoning. Is er geen ‘match’ of schiet je budget te kort om deze match te realiseren. Dan krijg je hierover een duidelijk en misschien wel ‘ontnuchterend’ advies. Toch blijft deze aanpak een goede basis om een woonverhaal op de juiste sporen te zetten en te vermijden dat je uit de bocht vliegt.

80% van de opdrachten die IDEE-M uitvoert, situeren zich in het re-design van bestaande woningen. We vormen deze om tot hedendaagse frisse woningen, waarin comfort en duurzaamheid een belangrijke rol spelen. Het is vaak een grotere uitdaging om een bestaande woning te transformeren naar hedendaagse architectuur en interieur dan een nieuwbouwproject te ontwikkelen. Staan we jou binnenkort ook bij in jouw woondroom? Maak zeker eens een afspraak en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen!

IDEE-M Interieurarchitecten
Author: IDEE-M Interieurarchitecten

Interieurarchitect

    Interieurarchitect

    We horen graag uw reactie

    MENU