jan
23

Hoe kies ik de ideale bureaustoel?

geplaatst op januari 23rd 2017 in Algemeen & Branche nieuws met 0 Comments

de ideale bureaustoel

De ideale bureaustoel

Hoe kies ik de ideale bureaustoel? Om te beginnen… ‘Zitten is slecht’. Ja! De Homo Erectus is geëvolueerd tot de ‘Homo Sedens’, de zittende mens ervaart veel klachten en kwaaltjes door méér dan 1/3 van de dag al zittend door te brengen. Rugpijnen, nekklachten, hoofdpijnen, geknelde zenuwen, slechte bloedcirculatie… het zijn slechts enkele kwalen die direct en oorzakelijk in verband kunnen worden gebracht met onze ‘zittende’ levensstijl.
Als je dan toch niet anders kan dan zittend je dagtaak te doen, schenk er dan voldoende aandacht aan! Je doet dat ook bij de keuze van het nieuwe bankstel en laat je grondig adviseren bij de aankoop van een bed, matras… In dat bed lig je dus ook 1/3 van je leven. Daarom dat je enkele tips best aandacht geeft.

Dynamisch zitten?

In de loop van de jaren heb ik honderden werkplekken ingericht, duizenden stoelen op z’n plaats gebracht. En in de loop van de tijd zijn ook de opvattingen over de ergonomie van het zitten veranderd. Nieuwe inzichten en studies hebben bijgedragen tot een gezondere ergonomie. Terwijl het in de jaren ’60 van de vorige eeuw al een hele revolutie was dat een bureaustoel wieltjes kreeg en hoger en lager kon…, zijn we vandaag overtuigd van het ‘dynamisch zitten’.
Dynamisch zitten euhhh? Als we dan al moeten zitten, proberen we best zo actief mogelijk te zijn in deze houding. Aanvankelijk is de trend van het zittend bewegen al eind jaren ’80 vanuit Scandinavië binnen geslopen. We kennen allemaal nog de ‘zitballen’ die voor nodige hilariteit zorgden. Later de combinatie van zitballen gemonteerd op een onderstel, de Zweedse kniestoelen etc… Terwijl je door deze systemen verplicht werd om actief te zitten, mistten ze de optie om ook ‘ontspannen’ te zitten. Maar het concept was goed en geleidelijk zijn alle fabrikanten van bureaustoelen achter het idee gaan staan dat hun stoelen alvast voldoende individuele instellingen moesten bezitten. Gewichtsregeling, kantelmechanisme, synchroon mechanisme, hoogte verstelbare rug en diepte verstelbare zitting, dynamische armleggers…

TIP: ‘kies een bureaustoel waarvan je zoveel mogelijk instellingen zelf kan bepalen en kan aanpassen aan de vorm, gewicht en lengte van je lichaam’.


 

 

 

 

 

 

 

 

Hardleers?

Maar dan nog… bemerk ik vaak dat ‘goede’ bureaustoelen niet steeds goed worden gebruikt. Start steeds met je bureaustoel correct in te stellen. Dit wil zeggen dat wanneer je in een rechte houding zit, je bovenbeen en onderbeen een hoek van 90° vormen, terwijl je voeten plat op de grond steunen. De zitting mag daarbij je knieholte niet raken en er mag geen afknellende druk ontstaan aan je bovenbenen. Kun je deze instelling niet bereiken omdat de hoogte van je bureau niet instelbaar is? Neem dan een voetenbankje om dit te overbruggen. In deze houding vormen je ellebogen eveneens een hoek van 90° en kunnen je polsen in dezelfde lijn steunen op het bureaublad. Heb je een kantelmechanisme en/of synchroon techniek dat je toelaat naar achteren te leunen? Zorg dan dat de tegendruk van dit mechanisme in ‘evenwicht’ is ingesteld met je lichaamsgewicht. Test dit door jezelf te laten balanceren in de stoel. Je zou in deze positie niet naar voren mogen worden gedrukt, maar ook niet automatisch naar achter kunnen tuimelen.
Zo… je bureaustoel staat nu correct ingesteld, maar gaandeweg heb je het kantelmechanisme eens geblokkeerd (en niet meer vrij geplaatst). Je vergeet een ‘correcte houding’ aan te nemen en leunt langzaam naar voren, je voeten staan gekruist onder je stoel met vaak één voet op het voetenkruis. Ik betrap je waarschijnlijk met een bolle rug en je hoofd diep tussen je schouders… Herkenbaar? Zeker! Zul je zeggen… en je bent NIET hardleers, maar heel normaal.

TIP: ‘Zit zoveel als mogelijk in een vrije houding door je kantelmechanisme te deblokkeren. Dit zal je verplichten om steun te zoeken met je voeten, waardoor je een rechte houding aanneemt’.

Een goede leerstoel.

Er bestaan dus voldoende bureaustoelen, waarvan de instellingen individueel kunnen worden aangepast. Maar helaas kwam ik nog geen stoel tegen die af en toe eens tegen je zegt: “ga eens goed zitten”…

Of toch?

Van alle producten op de markt, botste ik op een stoel die me echt heeft weten te overtuigen. Niet omwille van een avant-gardistisch Philippe Starck design of windtunnel-vormgeving…, maar omwille van een geweldig simpele idee! Eigenlijk een vreemd geval die stoel. Hij wiebelt! En als je niet oplet val je er vanaf… De SPINDL Mybtec 360° mechaniek zorgt ervoor dat de zitting niet stabiel staat. Hierdoor ben je dus verplicht steeds je benen te gebruiken om dat evenwicht zelf te zoeken. Het resultaat is dat je steeds een correcte houding moet aannemen en heel actief zittend beweegt. En doe je dit de hele dag lang? Dan verbruik je meteen extra calorieën. Dat is meteen gelijk aan een half uur fitness op je werk! Wil je relax zitten of achteruit gaan? Dan blokkeer je de 360° mechaniek en is de SPINDL een gewone full option bureaustoel.
Zittend bewegen! Actiever kun je niet zijn met deze stoel.

Gek genoeg is het meest bijzondere aan de SPINDL bureaustoelen dat ze eigenlijk lijken op ‘gewone bureaustoelen’.Echter, in tegenstelling tot een standaard bureaustoel is het bij de Spindl stoelen de bedoeling dat je je balans zoekt en automatisch blijft zoeken, nadat je goed bent gaan zitten op het midden van de zitting.
De stabiliteitsspieren in de rug en de dwarse buikspieren worden door deze manier van ‘actief’ zitten optimaal gestimuleerd om hun stabiliserende werk te doen. Bovendien wordt de werking nog verder versterkt als je de rug van de stoel goed instelt, nadat je je ideale balans gevonden hebt. Zo zijn de Spindl stoelen helemaal aangepast op jouw zitpositie en daarmee wordt het dus jouw stoel! De Spindl stoelen combineren dus uiterst slim het gezonde zitten met het comfort en het uiterlijk van een gewone bureaustoel.

TIP: ‘probeer eens een week lang de SPINDL stoel, en kijk of deze techniek voor jou werkt’.

IDEE-M Interieurarchitecten
Author: IDEE-M Interieurarchitecten

Interieurarchitect

    Interieurarchitect

    We horen graag uw reactie

    MENU