sep
24

Scandinavisch wonen

geplaatst op september 24th 2017 in Algemeen & Inspiratie met 0 Comments

Scandinavisch wonen

Scandinavisch wonen.

Veel volk in de Ikea Hasselt… Ikea bezoeken is stilaan een werkwoord geworden stel ik vast. Een ‘Ikeatje doen’ houdt in dat we gezellig door de toonzaal slenteren, eens languit op de KIVIC 3-zitbank ploffen, kastdeuren open en dicht slaan en heel veel kussentjes ‘strelen’. Later die zondagnamiddag landen we gegarandeerd in het restaurant met een portie van 10 Zweedse gehaktballetjes of met een bord Gravad Lax gemarineerde zalm voor de neus…

Komt het nu door deze unieke shoppingbeleving of spreekt het Scandinavische design ons hart aan? Feit is dat de Vlaming sedert de opening van de eerste Ikea vestiging in 1984 langzaam zijn verliefdheid is gaan tonen voor het pure design van de Zweden. En dat deze designfilosofie door Ikea’s toegankelijke prijs, de hevigheid van de romance wist aan te wakkeren…

De Scandinavische stijl ademt eenvoud uit… Functionele meubelen en gebruiksvoorwerpen lijken als een zuiver ambachtelijk product direct uit de natuur te wandelen. Typerend zijn het gebruik van authentieke materialen zoals hout, vilt en wol, koper, riet en een kleurenpalet dat door het venster het landschap naar binnen zuigt.

Vanuit de designermethodiek ‘Form Follows Function’, is het Scandinavische interieur trouw gebleven aan haar puurheid. De kracht hiervan zorgt ervoor dat dit interieur ons een leven lang blijft vergezellen. Door het ‘low profile’ van het Scandinavisch design kun je het gemakkelijk combineren met andere stijlen. Ontrouw wordt niet afgestraft door deze Viking dame… Integendeel! Zij omarmt en is steeds gastvrij voor andere invloeden.

Wanneer je zin hebt gekregen om jouw interieur die unieke Scandinavische look te geven, ga dan vooral even chillen en word helemaal Zen… De juiste ‘mindset’ laat je dobberen door een Fjord van kleur en textuur… Ik ga je gidsen op weg naar een Scandinavisch interieur…

Kies wit als hoofd timbre in je interieur en wissel het subtiel af met grijze, vaalblauwe en groene tinten. Laat je inspireren door je omgeving! Bestudeer het kleurenpalet van het landschap en haal hieruit neutrale kleuren. Houd je kleurenpalet wel beperkt tot maximaal 3 tinten. Eenvoud en soberheid blijven de leidraad. Je geraakt de eenheid in je interieur dan ook niet kwijt.

Denk na over wat je werkelijk nodig hebt. Word je bewust van de essentie in je interieur en vermijd dat jouw woning een toonzaal of verzameling van ’teveel’ wordt. ‘Less is more’ is zeker een regel in het Scandinavische model.

Voordat je begint te Googelen of meubelwinkels gaat afschuimen naar Scandinavische meubeltjes…, kijk je eerst eens naar wat je al hebt staan. De donker gebeitste eiken salontafel, dat erfstuk van tante Louise, langs je echtgenoot zijn kant, oogt niet meteen Scandinavisch… Maar na een flinke douche met afbijtmiddel en een goede schrobbeurt met korrel 60 schuurpapier, komt de geest uit de fles… Gun je bestaande meubels dus een tweede kans. Vaak zit er achter een dikke laag van design make-up wel een puur en karaktervol meubel verscholen. Door zelf creatief te zijn en te transformeren, schrijf je een eigen verhaal tijdens het inrichten van jouw interieur. Je eigen verhaal is steeds authentiek!

Laagjes…

In elk goed interieurontwerp zul je steeds een gelaagdheid ontdekken. De organisatie van je woning en de structuren die er in voorkomen zijn een eerste ‘laag’. Je kunt het vergelijken met een kapstok waaraan je jassen en sjaals hangt. Ook in een Scandinavisch geïnspireerd interieur is deze gelaagdheid van belang om diepte en sfeer te creëren. Vul je interieur dus aan met stoffen, tapijten, kussens, patronen… Hoe meer laagjes je kan draperen, hoe meer beleving je zult bieden in het interieur. Er moet iets in te ontdekken zijn. Een object of een fotowand trekt plots je aandacht en duwt je dieper in de kosmos van je interieur. Om de Scandinavische stijl te respecteren gebruik je hiervoor ook steevast natuurlijke materialen zoals een schapenvacht, verweerd hout, vilt en wol. Maar breng je ook grafisch gestyleerde patronen aan.

En nu aan de slag… Nog even enkele tips op een rijtje:

Tip 1: “Zoek de juiste ‘mindset’ op en ga eerst lekker chillen. Word helemaal Zen”.

Tip 2: “Start met wit. Bestudeer het landschap in je omgeving en haal er enkele kleuren uit”.

Tip 3: “Pure en natuurlijke materialen staan bovenaan je lijst”.

Tip 4: “Streef eenvoud en soberheid na. Wordt je bewust van de essentie”.

Tip 5: “Geef bestaande meubels een tweede kans”.

Dit artikel verscheen eerder in CLOSE MAGAZINE

Scandinavisch wonen Scandinavisch wonen Scandinavisch wonen

IDEE-M Interieurarchitecten
Author: IDEE-M Interieurarchitecten

Interieurarchitect

    Interieurarchitect

    We horen graag uw reactie

    MENU