okt
08

loftinterieur

geplaatst op oktober 8th 2018 in Algemeen & Inspiratie met 0 Comments

loftinterieur

LOFTINTERIEUR

Een LOFT interieur ofwel industrieel interieur genoemd blijft trending… Maar ‘wat’ is dit nu precies en hoe stel je een authentiek loftinterieur samen?

De achtergrond.

Ten eerste… Een loftinterieur creëer je bij voorkeur in een industrieel pand, zoals een oude fabriek of magazijn. Ook latere bouwwerken komen zeker in aanmerking. Laatst vormden we nog een garagewerkplaats uit de ’70 jaren om tot woning. Je ziet vaker woonprojecten ontstaan in omgevormde graanmolens, brouwerijen of zelfs brandweerkazernes. De typische kernmerken van de industriële architectuur (beton, zichtbare leidingen, grote glaspartijen) zijn erin aanwezig en vormen het decor van jouw te creëren loftinterieur. Ik zie ook vaker nieuwbouwprojecten uit de grond reizen en gepromoot worden als ‘loft’. Dit ligt natuurlijk goed in de markt of het klinkt hip als je een ‘loft’ hebt aangekocht. Maar wil je puur en authentiek zijn, dan ga je op zoek naar dat verborgen pareltje van industriële architectuur en blaast het nieuw leven in.

De invulling.

In een bouwwerk dat ontworpen werd voor industriële doeleinden, ga je natuurlijk niet het comfort vinden van een woning. Een welness badkamer of dressing zul je er niet standaard terug vinden. Je zult deze functies zelf in je loft moeten voorzien. Hiervoor kan je de open ruimte opdelen met lichte wanden, maar je kunt ook de verschillende woonfuncties in een apart volume plaatsen en dit ‘vrij’ positioneren in de loft. ‘Raum im Raum’ noemen we dit. Het oorspronkelijk materiaalgebruik houd je in ere, nadat je het natuurlijk vakkundig hebt gerenoveerd of hebt geconserveerd. Vaak zul je ook nog willen (lees: moeten) beantwoorden aan de huidige normeringen inzake energie en isolatie. Trouw blijven aan de industriële architectuur doe je door gebruik te maken van materialen die hierbij passen.

De stijlkenmerken van een loftinterieur.

Het kleurgebruik in een loftinterieur blijft sober en bedient zich van grijswaarden of van sterk verzadigde kleurtonen. Je kunt een oversized kleurrijk schilderij aan de wand hangen om deze vermeende saaiheid te doorbreken. Monumentale objecten zijn dan weer erg welkom in de loft. Denk bijvoorbeeld aan een industriële weegschaal of een grote stationsklok in dit interieur. Een koevel als tapijt, een flueel drappage of Olijfboom in terracotta pot brengen dan weer contrasten in het loftinterieur. De algemene verlichting is eveneens industrieel. Functioneel licht zoals een leeslamp of werklicht boven het keukenaanrecht mag dan weer een zeker ‘design’ gehalte bevatten. Meubels ga je shoppen in de betere winkels, waar je vooral oog hebt voor design klassiekers. Een Mies Van der Rohe, Eileen Grey, Eames of Mart Stam horen zeker thuis in jouw ‘woonfabriek’… loftinterieur industrieel interieur industrieel interieur loftinterieur
IDEE-M Interieurarchitecten
Author: IDEE-M Interieurarchitecten

Interieurarchitect

    Interieurarchitect

    We horen graag uw reactie

    MENU