nov
13

kleur in je interieur

geplaatst op november 13th 2017 in Algemeen & Inspiratie met 0 Comments

Kleur in je interieur

Kleur in je interieur.


Kleur in je interieur?  Stilaan mag ik me een kenner noemen in de afdeling ‘groenten & fruit’. Want…, na wat me allemaal naar het hoofd wordt gegooid tijdens een kleuradvies aan huis, groeit mijn kennis in biodiversiteit met de dag…
Van ‘auberginepaars’ tot ‘pompoenrood’ en ‘limoengroen’, ‘maïsgeel’, ‘rabarberbruin’ enzo… Je zou dan denken de ’tuinzadencatalogus’ beter mee te nemen in plaats van mijn vertrouwde 3000 kleuren tellende ‘Boss Paints‘ kleurenwaaier… Hoe je het ook benoemt, elkeen kent dat moment dat je ‘kleur’ moet bekennen in je interieur… Het lijkt een zwaardere klus dan het is. Ga je mee in de kleurentuin?

Het gebruik, of het ontbreken van kleur, bepaalt in grote mate je interieur. Door andere kleurcombinaties en timbres toe te passen kan éénzelfde ruimte een andere sfeer uitademen. Zonnig en vrolijk of mysterieus en donker. Welke sfeer en gevoel je wil in je woning hangt af van je eigen voorkeur. Maar dan nog lijkt het niet meteen duidelijk hoe hieraan de juiste kleuren te koppelen. De schilder wordt ook niet vrolijk van de benaming ‘pompoenrood’. Want de éne pompoen is de andere niet…

Hoe doe je dat? Onderzoek eerst jezelf! Ontdek welke sfeer je graag in je woning of in één ruimte wil creëren en die bij jou als persoon past. Wil je een dynamisch en levendig effect? Kies dan voor oranje, cyaan, geel. Voel je je beter in een ingetogen en rustig interieur? Dan zijn grijstinten, blauw en groen in je kleurenpalet terug te vinden.

Let op de kleurverhoudingen! Door de éne wand oranje en de andere geel te schilderen, krijg je meteen een overdosis… Je hebt een bindmiddel nodig, zoals een overwegende neutrale kleur. Kleur moet je doseren wil je buiten het bereik van psychische aandoeningen blijven…

Je kan kleuren met elkaar laten werken. We noemen dit ‘contrasten’. Je kunt het pure ‘kleur tegen kleur’ contrast toepassen, waarin je de primaire kleuren (rood, groen, blauw) dicht tegen elkaar plaatst. Dit zorgt voor een sterk effect. Ook kun je een ‘warm–koud’ contrast gebruiken. Rood, oranje en geel zijn warme kleuren en hebben een verticaal effect op je ruimte. Ze creëren een warme sfeer. Koude kleuren, zoals blauw en violet laten een ruimte dan weer groter lijken en werken horizontaal.

Je bent er bijna… Nadat je de sfeer, de verhoudingen en het contrast hebt bepaald, zoek je een ‘beeld’ op het internet (of je maakt een foto) waarin deze elementen volgens jou al goed zijn samengebracht… Je zult nu de kleuren vergelijken met een kleurenwaaier en zo het kleurnummer kunnen noteren. Of je gebruikt hiervoor een ‘app’ op je smartphone, tablet of PC. (bv. Pantone Studio) Nu nog een beetje bijsturen in de verhoudingen en bepalen waar je de kleur zal toepassen. Je kleurenpalet staat op punt!

Tip 1: “Bepaal de gewenste sfeer. Ga je voor levendig of ingetogen, wil je rust of dynamiek?”.
Tip 2: “Let op de verhoudingen in je kleurgebruik. Doseer!”.
Tip 3: “maak contrasten om effect te creëren”.
Tip 4: “Zoek een bestaand beeld (Pinterest, interieurblogs, enz…) waarin je alles terug vindt dat je eerder ontdekte. Filter door middel van een kleurenwaaier de kleur uit dit beeld, of gebruik hiervoor een ‘app’”.

kleur in je interieur kleur in je interieur kleur in je interieur

IDEE-M Interieurarchitecten
Author: IDEE-M Interieurarchitecten

Interieurarchitect

    Interieurarchitect

    We horen graag uw reactie

    MENU