jan
10

Art Deco en Modernisme 2.0.

geplaatst op januari 10th 2018 in Branche nieuws & Inspiratie met 0 Comments

Art Deco

Art Deco en Modernisme 2.0.

2017 is afgesloten, terminata… Een nieuw jaar en de sprint naar het derde decennium van deze eeuw is ingezet. Exact honderd jaren geleden doken we in een woelige periode van Avant-garde Architectuur en Art Deco. Ik zie gelijkenissen met vandaag… en waag het om enkele toekomstvoorspellingen te maken in nieuwe woon- en interieurtendensen.

Net als ‘exact’ een eeuw geleden is ook vandaag de wereld politiek erg verdeeld, maakten we voor het eerst kennis met ‘vergrijzing’ en was de wereld ook getuige van een internationale golf van migratie. Vreemd toch? De Architectuur en het interieurdesign sloeg toen met ‘eclectische’ kreten de weg van het Modernisme in. Nieuwe technologieën ontstaken de ‘jeuk’ van de denkers en de creatieve garde. Wat mogen we deze keer verwachten?

We kunnen alvast zeker zijn dat onze woonwereld doordrenkt zal worden van technologieën als ‘Virtual Reality’ en ‘Artificiële Intelligentie’. Of het zit in die nieuwe ‘slimme’ koelkast, of het zit in de ‘denkende’ stofzuiger die je blij maakt. Het is geen Scifi meer, maar ‘it’s the real thing’.

Je hoort het misschien niet graag…, maar ik voorspel dat we ‘nog’ kleiner zullen gaan wonen. Enerzijds is de ‘kost’ van bouwen op een kritisch punt beland, waardoor we kleinere en compactere woningen zullen ontwerpen. Anderzijds krimpt de beschikbare ruimte jaar na jaar. Vanaf nu zullen concepten als ‘Tiny houses’ en ‘Living pods’ aan populariteit toenemen.

We gaan ‘koesteren’ wat we hebben en het overbodige ‘loslaten’. We focussen op de kwaliteit van woonitems en minder op het volgen van trends. De revival van design klassiekers zoals Eames, van der Rohe en Gray blijft groeien, maar ook hedendaags ‘goed’ design wordt graag in huis gehaald. Het ‘mixen’ van diverse stijlen is ook toegelaten. Zolang je er een connectie mee kan maken is alles ZEN.

‘Color is the new black’. Kies je nu voor ‘ultra-violet’ of ‘electric-magenta’? Met kleur onderstreep je de persoonlijkheid van je interieur. Het is weer helemaal toegestaan om enkele sterke, ‘kleur tegen kleur’ contrasten in je woning te brengen.

Prints! Veel en veel prints… Sterke en grafische lijnen, vaak geïnspireerd door elektronica of geometrische patronen die terug te vinden zijn in handborduurwerk. Ze zorgen voor een leidend motief doorheen het interieur.

Dit zijn voor mij de belangrijkste tendensen die 2018 zal inluiden:

1: “Nieuwe technologie sluipt je woning binnen”.

2: “We gaan kleiner wonen”.

3: “We verkiezen kwaliteit boven trends”.

4: “Color is the new black”.

5: “Geometrische patronen”.

IDEE-M Interieurarchitecten
Author: IDEE-M Interieurarchitecten

Interieurarchitect

    Interieurarchitect

    We horen graag uw reactie

    MENU