jun
04

Welke vloer kiezen???

geplaatst op juni 4th 2014 in Algemeen met 0 Comments

welke vloer kiezen

Welke vloer kiezen?

welke vloer kiezen in je project? Zowel in renovatieprojecten als nieuwbouw is het advies dat ik geef over de vloerkeuze misschien wel erg belangrijk voordat je gaat beslissen. Het is immers een blijvend gegeven dat je later niet meer wijzigt. Belangrijk genoeg dus om bij stil te staan… Vertrek vanuit de vraag of de ruimte waarin de vloer komt te liggen een intensief belopen vloer zal zijn of niet. De hal, keuken en gang zijn drukke kruispunten in je woning en vragen een slijtvast en makkelijk te onderhouden vloer. De zithoek en slaapvertrekken krijgen het minder hard te verduren, waardoor een zachter materiaal zoals parket en/of tapijt te overwegen zijn.

Verlies de eenheid niet!

Kies een materiaal dat je overwegend in je woning laat terugkomen en vermijd méér dan twee of drie vloermaterialen toe te passen. Verschillende vloeren beperken het ruimtelijk gevoel. Licht of donker? Vermijd een donkere vloer voor ruimtes met grote raampartijen. Een donkere vloer ‘zuigt’ alle licht uit je woning weg. Voor slaapvertrekken en knusse zithoekjes kan je dan wel opteren voor een donkere vloer. Het zorgt voor contrast en doorbreekt het geheel. Kies geen felle kleuren of motieven, maar blijf neutraal en bedenk dat de kleurcombinaties die je vandaag maakt niet die van morgen zullen zijn… De muren veranderen door de jaren heen wel eens van kleur en je meubelen komen misschien nog ooit op Kapaza te staan… Een ‘vuile’ kleur, zoals warm-grijs of ‘greige’ combineer je makkelijk met veranderende trends en is bovendien eenvoudig in onderhoud. Vaak kies je de kleur van een vloer in de showroom van je verdeler… neem steeds het staal dat je overweegt weg uit de display en houd het in daglicht. Je zal versteld staan hoe de verlichting van een showroom je een verkeerd beeld geeft van de echte kleur. Ben je uiteindelijk overtuigd van de kleur… vraag een staal mee naar huis en toets de kleur in combinatie met de andere materialen.

Formaten en verbanden.

In kleine ruimten vermijd je beter grote tegelformaten. In lofts met een groot en doorlopend vloeroppervlak kies je bij voorkeur wel voor grotere afmetingen. Door tegels in verband te plaatsen (afhankelijk van de stijl en sfeer in je woning) creëer je ‘spanning’ in een saai vlak. Hetzelfde geldt voor plankenparket: kleine ruimtes… smallere plankbreedtes, grote ruimtes… wisselende brede plankbreedtes. Bij het plaatsen van parket let je erop dat je steeds de lengterichting van het hout ‘loodrecht’ op je raampartij plaatst. Natuursteen of keramische tegel? Deels zal je budget deze keuze mee bepalen, maar bedenk steeds dat natuurlijke materialen zoals blauwe hardsteen levende materialen zijn en veranderen door slijtage en reageren met zuren en alkaliën. Dit proces geeft je vloer na enkele jaren een authentiek patina. Keramische vloeren, maar ook composietvloeren zijn zeer duurzaam en vaak slijtvaster dan natuurlijke materialen. Je hebt ook de keuze uit een breder aanbod in kleuren en textuur.

Onderhoud?

Vraag steeds bij aankoop van je vloer naar de onderhoudsvoorschriften en houd je hier ook aan. Vooral houten vloeren, afhankelijk van de afwerking (geolied, vernist, boenwas) vragen een juist onderhoud. Ken je de onderhoudsvoorschriften niet of wil je weten hoe je een moeilijke vlek kan behandelen, ga dan een kijkje nemen op www.tegeldokter.be Zoek je nog een antwoord of advies dat je in deze post niet terugvond, stuur me dan een berichtje…
IDEE-M Interieurarchitecten
Author: IDEE-M Interieurarchitecten

Interieurarchitect

    Interieurarchitect

    We horen graag uw reactie

    MENU