okt
05

renoveren

geplaatst op oktober 5th 2018 in Algemeen & Branche nieuws met 0 Comments

renoveren

Renoveren.

Wie ‘renoveren’ zegt, denkt aan Brico, Hubo of Gamma… Maar je denkt ook aan ‘ideeën sprokkelen’ en ‘plannen maken’. Je vraagt je ook wel af of je voor die renovatie moet samenwerken met een Architect of een Interieurarchitect? Of… dat je het met je ‘Bob De Bouwer’ skills kunt aanpakken. Omdat een ‘renovatie’ meestal vanuit een ‘introverte’ beweging tot stand komt (je start vanuit de binnenkant van je woning), zal de Interieurarchitect je goed kunnen begeleiden doorheen het bouwproces. Het werkterrein van een Interieurarchitect is immers breder en complexer dan alleen het motief van je behang kiezen of het voorstellen van los meubilair. De Interieurarchitect werkt ‘structureel’ en planmatig een woonprogramma uit en beschikt over een grondige technische bouwkundige bagage om dit aan te sturen. Veel gediplomeerde Interieurarchitecten zijn niet zo ‘happy’ met het beeld dat van hun beroep wordt geschetst door sommige populaire Tv-programma’s, waarin vaak andere interieur professionals hun titel voeren… Zo ziet de klant ‘door de bomen het bos niet meer’.

Vergunningen?

Je kunt geen paaltje meer in je grond slaan, zonder je te moeten afvragen welke vergunning je ervoor nodig hebt… Toegegeven dat het altijd al een complexe materie was en de weg doorheen het vergunningstraject op een moeraswandeling lijkt. 80% van Vlaamse schuurtjes, garages, carports en konijnenhokken staan er ‘illegaal’. Vanaf 2018 spreken we over een ‘omgevingsvergunning’ of een ‘melding van stedenbouwkundige handelingen’. Beide procedures worden opgestart in het ‘omgevingsloket’. Afhankelijk van een aantal indicatoren in je renovatie en de lokale wetgeving, zul je je weg hierin moeten vinden… Gelukkig loodsen wij je doorheen dit hele proces en zetten zelf de nodige stappen zodat je aan de juiste vergunning geraakt. Waar nodig, werken we samen met de Architect, een ingenieur burgerlijke bouwkunde of andere specialisten.

Budget.

Dromen kost niets… Maar beter ‘vroeg’ dan ‘laat’ wil je een indicatie van de financiële impact van de renovatie kennen. Niets is meer frustrerend dan je mooie plannen te moeten opvouwen wegens ’te duur’. Je krijgt al helemaal de strop omgebonden indien je al begonnen was met muurtjes afbreken… en er geen weg terug bestaat. Bij voorkeur plan je van te voren: ontwerp + uitvoerbaarheid van jouw renovatieproject.

Premies?

Om je budget een beetje te ondersteunen bestaan er trouwens nog steeds talrijke ondersteuningsmaatregelen. Zowel vanuit de overheid als vanuit verschillende nutsbedrijven bestaan er premies voor kwaliteitsvol renoveren. Ook hier zal jouw Interieurarchitect je in ondersteunen en je de weg wijzen naar de juiste premie.

Vind je match!

Tenslotte… zorg dat het ‘klikt’ tussen jou en je Interieurarchitect! Jullie moeten echt wel een tijdje samen op pad gaan en gelijkgestemdheid is dan van belang. Ga dus niet over één nacht ijs, maar laat je duidelijk en helder informeren over zijn/haar werkwijze en bestudeer enkele referenties.

Alleen voor de ‘happy few’?

Wanneer je denkt dat werken met een Interieurarchitect niet voor jou is weggelegd, denk dan opnieuw… Elke Euro die je in het ‘begeleiden’ van je renovatieproject investeert, verdien je dubbel terug. Je keuzes zijn tenslotte doordacht en weloverwogen. Je hebt bovendien een vakkundig partner aan je zijde die je kan behoeden voor impulsieve aankopen, kritisch leveranciers kan beoordelen en beschikt over een groot netwerk aan uitvoerders. Je kunt hier de prijs van enkele basisdiensten raadplegen.
IDEE-M Interieurarchitecten
Author: IDEE-M Interieurarchitecten

Interieurarchitect

    Interieurarchitect

    We horen graag uw reactie

    MENU