renovatie woning
renovatie woning
renovatie woning
renovatie woning
renovatie woning
renovatie woning genk
renovatie woning
vestiaire
speciale deuren
renovatie woning
renovatie woning
inrichting woning genk
renovatie woning genk
renovatie woning
renovatie woning genk
renovatie woning genk
renovatie woning genk
renovatie woning genk
renovatie woning genk
traprenovatie
trap renovatie
inrichting slaapkamer
DSCN1720(2)
inrichting slaapkamer
inrichting slaapkamer
dressingroom
dressingroom
inrichting slaapkamer

woning renovatie VJ genk – limburg

Woningrenovatie te Genk: De bewoners bouwden hun woning in de jaren ’80 te Genk. In de 30 jaar dat ze er wonen zijn hun twee kinderen opgegroeid en hebben inmiddels het huis verlaten. Ze hebben beiden hun professionele carrières uitgebouwd en genieten ondertussen van een welverdiend pensioen, maar hun noden zijn natuurlijk geheel anders nu, dan 30 jaar geleden. Het bestaande interieur was dat van een typische fermette uit die tijd. Veel zichtbaar metselwerk, eiken balklagen, donker eiken trap, zware keramische vloertegels met brede voegen, etc… Nu ze sedert enkele jaren gepensioneerd zijn, wilden ze het geheel verbouwen, grondig opfrissen en moderniseren. Maar de schrik voor de woningrenovatie zat er wel danig in… Een beetje vrees om het bestaande vaarwel te zeggen en te kiezen voor het onbekende. Maar ook de gedachte aan alle uit te voeren werken bezorgden de bewoners  angstzweet. De opdracht van Dario Medaer van IDEE-M Interieurarchitecten bestond er in om het gelijkvloers  en de master-bedroom volledig te verbouwen en in te richten en om aansluitend alle tussenliggende vertrekken te renoveren. Om er op toe te zien dat de woning deels bewoonbaar kon blijven, hebben we de verdieping als eerst aangepakt en in een tweede fase het gelijkvloers. De twee kleine slaapvertrekken op de verdieping werden één geheel en we voegden een inloop-dressing hieraan toe. We zochten naar een kleur- en materiaalset die zowel huiselijkheid als moderne chique uitstralen. Een uitgebalanceerd verlichtingsontwerp bestaande uit een goede algemene verlichting, afgewisseld met indirecte accenten en ledstrips brengen sfeer in de slaapkamer. Het vergrijsde massief eiken parket en de donkergroene raamdecoratie geven de ruimte dat ‘knusse’ gevoel. De ‘Heart Cone Chair’ van Verner Panton is een eye-catcher en zorgen voor die leuke twist. Alle overige vertrekken werden voorzien van nieuw parket, nieuwe binnendeuren en aangepaste verlichting. De donker eiken trap en passerelle lieten we zandstralen en beitsen, zodat een nieuwe eenheid tot stand kwam. Het gelijkvloers daarentegen, diende wel drastisch te worden verbouwd. Alle bestaande meubels verhuisden richting kinderen, vrienden, maar ook naar het containerpark… Alle wanden in zichtbaar metselwerk werden uitgevlakt. Het plafond werd deels verlaagd zodat we storende balklagen konden onttrekken aan het woonperspectief. De bestaande vloeren lieten we ongemoeid, maar plaatsten er een High-tech keramische composiettegel van 100 x 100 cm overheen. Zodanig konden we de uitvoeringstermijn drastisch inkorten. De haardpartij werd volledig uitgebroken en vervangen door een moderne gashaard die aan twee zijden zichtbaar is. Verlichtingsarmaturen werden in de wanden ingeslepen en indirecte verlichting werd verwerkt in het maatmeubilair. Het los meubilair is vooral gekozen in functie van comfort. Zo zijn de ‘Organic chairs’ van Vitra echte zittenblijvers geworden…. De tafel, een maatwerkproduct, werd opgebouwd op een onderstel van Eames. De lederen Repos zetel, het bankstel van Indera, de Coffee table van Noguchi… zijn stuk voor stuk comfortabele meubelstukken met een bijzondere hoge designwaarde. Zelfs de twee karpetten werden op maat vervaardigd in Tibet. De kleuraccenten hierin verwerkt, zijn subtiele verwijzingen naar de bestaande materiaalset en het kleurgebruik. Na het volledige verbouwingsproces, komen we via de hal binnen in een knus leeshoekje, met links de haard en rechts hiervan een ‘touch-down’ office, waarin printer en routers zijn georganiseerd. De vestiaire werd volledig ‘ingepakt’… in een houten wand, waarin de deur naar toilet en garage zijn verwerkt, maar slechts minimalistisch aanwezig zijn. Het boekenrek in de nis trekt meteen de aandacht en geeft een indirect licht aan de ruimte. Drie treden hoger bevinden we ons in de zit- en TV-hoek, opnieuw in contact met de haardpartij. De flatscreen TV hangt strak en zonder hinderlijke bekabeling aan de wand. In de eetkamerzone wordt de ovale tafel geflankeerd door een zwevende dressoirkast. De Dome-lamp heerst over het eetkamergebeuren en houdt netjes alles op zijn plaats… Aan de overzijde zweven als het ware twee legplanken met geïntegreerde verlichting over een verfijnd ladekastje. Licht is er overal… verwerkt in het maatwerkmeubilair, in de wand, direct en indirect…. Stuurbaar en dimbaar aanpasbaar aan elke situatie… De hele woning baadt in een sober kleurenpalet met enkele kiezelgrijs en gebrande pepper tinten. Blauw en groen… zijn subtiel aanwezig…