mrt
02

het keukenaanrecht

geplaatst op maart 2nd 2018 in Branche nieuws & Inspiratie met 0 Comments

het keukenaanrecht

Het keukenaanrecht.

Doen we het op een houten of granieten aanrecht?

Komt het omdat ik een man ben? Ik spreek er minder makkelijk over… Niet dat het tot de taboesfeer behoort, maar ik voel me soms oncomfortabel om hierover een uitgesproken mening te moeten formuleren… Toch vermoed ik dat tijdens menig vrouwelijk onderonsje, het onderwerp uitgebreid, in geuren en kleuren aan bod komt… De voor- en nadelen zullen er waarschijnlijk grondig worden afgewogen. Tja… Over de keuze van het keukenaanrecht wordt daar zeker gesproken.

Hout, graniet en Alessi.

Al meer dan 20 jaar ben ik als interieurontwerper nauw betrokken bij dit thema. Hoeveel keukens heb ik ondertussen vorm gegeven? Toegegeven dat ik de tel kwijt ben… En in al die tijd heb ik trends zien komen en gaan. Ik kom zelf nog uit het ‘granieten’ tijdperk… Van donkere gepolijste Jasberg. Een granietsoort die je op twee plaatsen veel tegenkwam: in de keuken en op het kerkhof. Vooral omwille van het laatste, niet mijn favoriet. Nadien was er veel te doen rond ‘hout’. De warmte die hout uitstraalt, de zachtheid en de authenticiteit ervan, zijn lang ’trend’ geweest. Maar als je wordt verteld dat ‘hout leeft’, dan mag je dat gerust ‘letterlijk’ nemen. Ik blijf hout in de keuken een mooi materiaal vinden. Je moet je er echter mee verzoenen dat hout door de jaren heen zal veranderen. Het ‘leeft’ dus echt. Een perfecte ‘match’ met een landelijk interieur. Onderhoud heb je er wel aan… regelmatig oliën, inzepen… Op termijn vertoont het werkblad de ‘rimpels’ der tijd. Net als jezelf… Het is die ‘rijpheid’ en het patina dat hout verkrijgt dat het zo aangenaam maakt.

Iets later en door de invloed van het Italiaanse Alessi succes, breekt een puur functionalistische vormtaal door. Het gebruik van roestvrij staal, vrij vertaald ‘inox’ werd ‘hot’. De keuken is een ‘laboratorium’! En net als in een labo worden koele, hyper hygiënische materialen toegepast. Inox is vooral functioneel en geeft uiting aan een minimalistisch interieur. Je moet dit materiaal wel nemen zoals het is… Elke uitschuiver van je keukenmes wordt meteen bestraft met een kras.

Vandaag de dag bedienen we ons uit een heel gamma ‘high tech’ materialen die beantwoorden aan uiteenlopende eisen en mooi integreren in verschillende interieurstijlen.

Composiet.

Onder composieten keukenbladen verstaan we een materiaal dat grotendeels uit een natuurlijk materiaal, zoals marmer, graniet of kwarts wordt samengesteld. Hieraan voegt men een kunststofcomponent toe, waarna het geheel onder grote druk wordt geperst tot een plaat. Het voordeel van dit procedé is de grote diversiteit aan kleuren en afwerkingen van een uiterst hard en ondoordringbaar oppervlak. Een mogelijk nadeel kan zijn dat sommige samenstellingen verkleuren wanneer je er een hete pan op plaatst. Composiet op basis van kwarts geeft de grootste hardheid. Kwarts is op diamant na, het hardste natuurlijke materiaal.

Keramisch.

Keramische keukenbladen zijn al een tijd in opmars. Je kunt ze vergelijken met de keramische vloertegel. Het materiaal is kras- en hittebestendig, ongevoelig voor de meeste schoonmaakproducten en uiterst hygiënisch door de geringe poreusheid. Fabrikanten voegen in het productieproces glas, kwarts en zelfs metalen toe. Hieraan ontleent het materiaal bijzondere eigenschappen. Enig minpunt kan de prijs zijn…

Corian®

Corian® is zeker geen nieuw materiaal, maar ook vandaag de dag nog steeds het overwegen waard. Het is geen kampioen in slijtvastheid en hittebestendigheid. De naden van Corian® kun je echter onzichtbaar afwerken, waardoor een strak design beter tot zijn recht komt.

Beton.

Eerlijk? Beton heeft als werkblad best goede eigenschappen, maar gebruik het in de juiste context. Een minimalistische architectuur, waarin de constructie van de woning wordt verder gezet in het interieur vind ik prima. Ga je beton gebruiken buiten deze context? Dan blijven alleen maar de nadelen, zoals gewicht, gevoeligheid voor barsten en verkleuringen over.

Twijfel je vooralsnog over de juiste keuze van je keukenwerkblad of reikt je budget niet tot aan je droommateriaal? Dan kan je overwegen een kunststof werkblad te kiezen. ‘High Pressure Laminate’ of zoals wel eens wordt gezegd: ‘Formica®’. Je hebt de keuze uit duizenden kleuren, houtstructuren of decors. De eigenschappen van een kunststof werkblad zijn niet van de minste! Grote slijtvastheid, makkelijk in onderhoud, minieme poreusheid. Een kunststof werkblad kun je eventueel als een voorlopig werkblad laten installeren. Het is immers budgetvriendelijk, waardoor je nog even kan sparen voor de ultieme ‘golden top’.

Bij het kiezen van een keukenaanrecht zul je compromissen moeten sluiten tussen stijl, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid. Je budget zal zeker sturend zijn, maar je besteed best voldoende aandacht aan je keuze. Het keukenaanrecht zal immers het intensiefst gebruikte werkvlak van je woning worden.

IDEE-M Interieurarchitecten
Author: IDEE-M Interieurarchitecten

Interieurarchitect

    Interieurarchitect

    We horen graag uw reactie

    MENU